lauantai 29. kesäkuuta 2013

raparperi-marenkipiirakka


R niinku raparperi! Paras kesäherkku. Otin ohjeen suoraan maku-lehden sivuilta. Aika työläs resepti, mutta hyvää oli.

pohja

125g voita
2,5dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
1/2tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa
1rkl vettä

täyte

300g raparperia
1dl sokeria
1/2dl vettä
4kpl keltuaista
3rkl maissitärkkelystä
30g voita
1rkl sitruunamehua (laitoin ainakin 3rkl)

päälle

4kpl valkuaista
1,5dl sokeria

Nypi voi ja kuivat aineet keskenään. Voit myös sekoittaa ne monitoimikoneessa leikkuuterällä murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuokaan (Ø 28 cm) pohjalle ja reunoille. Älä voitele piirasvuokaa. Anna taikinan jähmettyä vuokaan jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Näin taikina ei valahda paistamisen aikana reunoilta. Kuori ja paloittele raparperit (Tarvitset 5–6 dl raparperipaloja). Keitä niitä sokerilla maustetussa vedessä 5 minuuttia ilman kantta. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.  Lisää täytteen loput ainekset kattilaan ja vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Jäähdytä. Pistele pohja haarukalla. Kypsennä 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia. Levitä täyte pohjalle. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä edelleen vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on kiiltävää. Levitä vaahto huolimattomasti raparperitäytteen päälle. Jatka paistamista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä.




1 kommentti:

  1. Tällä samalla ohjeella itsekin tein viikonloppuna piirakkaa ja hyvää kyllä oli! Piirakka katosi hetkessä parempiin suihin. :)

    VastaaPoista